Jedną z najmniej chętnych do wykonywania czynności w kuchni jest krojenie cebuli. Dlaczego? Otóż, jak to mawiał burak w wierszu Jana Brzechwy- przy cebuli wszyscy płaczą. Odpowiedzialnym za nasze łzy jest enzym, który w połączeniu z innymi składnikami cebuli tworzy tzw. gaz łzawiący. Mamy dla Was dziesięć sposobów na uniknięcie podrażnień oczu podczas krojenia:
- Trzymanie zapałek w ustach. Należy trzymać w ustach około pięć sztuk zapałek, siarką skierowanych do zewnątrz.
- Oddychanie przez usta, a nie przez nos.
- Przed krojeniem należy zwilżyć cebulę, bądź wsadzić ją na kilka minut do zamrażarki.
- Trzymanie w ustach połówki cytryny. Kwas cytrynowy neutralizuje bowiem gaz, który wydziela cebula, co łagodzi objawy łzawienia.
- Kolejnym sposobem na łzy jest żucie gumy do żucia.
- Jednym z niezawodnych sposobów jest założenie gogli narciarskich, które nie dopuszczają dostawania się gazu do oczu. Może wygląda śmieszne, ale za to jakie skuteczne!
Znaliście wszystkie? Może znacie sposoby, o których nie wspomnieliśmy w artykule? Dajcie znać w komentarzach jak sobie radzicie z najbardziej rozczulającym warzywem :)